Bevrijding

 

Na vijf lange, donkere jaren was eindelijk heel Nederland vrij. Heel veel mensen waren in een onbeschrijfelijke feestvreugde. Een gevoel dat bij sommige mensen de rest van hun leven niet geëvenaard zou worden.

De bevrijding kwam niet voor iedereen met alleen vreugde. Voor veel mensen in de concentratiekampen kwam de bevrijding te laat. Sommigen kregen soms pas jaren na de bevrijding te horen dat hun dierbare familieleden en vrienden er niet meer waren.

Met betrekking tot de bevrijding zijn er in de collectie diverse objecten. Mensen bewaarden iets tastbaars als herinnering aan die bijzondere tijd.

Onderstaande objecten verwijzen naar deze periode.

 

                         Eindelijk was er weer echte tabak, "Hello Tommy cigarette please", was al snel het eerste Engelse zinnetje dat menig roker sprak.                               Spoedcursus Engels voor hen die graag een woordje met de bevrijders wilden wisselen.    

                              

                              Om"losbandige" meisjes te wijzen op de gevolgen van hun gedrag werd deze folder verspreid.                                                Om het hongerende westen van het land enige redding van de hongerdood te bieden, kwam er in januari 1945 uit het neutrale Zweden meel en margarine. Witbrood met margarine een "delicatesse" om nooit meer te vergeten. De wikkels van de margarine met de Zweedse tekst werden door veel mensen als relikwieën bewaard.

 

                                                                                                              Een in Duitsland gestationeerd lid van the Netherlands War Crimes Commission nam dit commerciële souveniertje mee.

 

                                    Swing en Engelstalige muziek was gedurende de bezetting verboden, maar tijdens de vele bevrijdingsfeesten kon menig liefhebber ervan zijn hart weer ophalen.                       Als dank voor het verzorgen van het oorlogsgraf van een Canadese soldaat stuurde de familie het horloge van de gesneuvelde.