CONSERVERING

 

Een goed beheer en behoud van de collectie is essentieel voor het voortbestaan ervan.

 

Beheer
Het beheer bestaat met name uit het registreren, nummeren van de objecten en het maken een een digitale afbeelding. De eventuele geschiedenis van het voorwerp (het verhaal erachter), wordt gelijk vastgelegd. Later is deze informatie niet meer te achterhalen.

Bijvoorbeeld:

Nummer

Object

Verwerving

Opmerkingen

k- 772

Canadees mouwembleem

" CANADA "

(geborduurde versie)

Schenking de heer en mevrouw Fictief, Raalte

2006-jan-10

De heer Fictief kreeg dit embleem tijdens de bevrijding van zijn geboortedorp Twenteland van een Canadese soldaat

 
Behoud

Het behoud van de collectie begint al met de bewaaromstandigheden. Licht, vocht en temperatuur kunnen onherstelbare schade aanrichten.

Ook het op een verkeerde manier hanteren, behandelen en opbergen van objecten kan veel schade aanrichten.

 

Passieve conservering:

Door de bewaaromstandigheden van het object zo optimaal mogelijk te maken kan het verval worden afgeremd. De ruimte waar de objecten dan ook worden bewaard is vrij van daglicht en voorzien van luchtbevochtiging en ontvochtiging.

Verder wordt er geprobeerd de objecten zou goed mogelijk op te bergen. Bijvoorbeeld door het gebruik van zuurvrije dozen en omslagen. Het maken van vullingen, voor bijvoorbeeld tassen, om zo vervorming tegen te gaan.

 

Actieve conservering:

Dit zijn de handelingen aan het object zelf om zo het verval tegen te gaan.

Na binnenkomst worden nieuwe objecten apart gehouden. Er is dan als eerste een controle op ongedierte zoals motten. Het zou een ramp zijn om een met motteneitjes of larven besmet object tussen de overige objecten te plaatsen.

Daarna wordt er gekeken in hoeverre een behandeling mogelijk is. In de eerste plaats om verder verval tegen te gaan en in de tweede plaats om de toestand van het object te verbeteren. De behandelingen zijn heel terughoudend.

 

Voorbeeld van een actieve conservering:                                

Een Nederlandse helm van de luchtbescherming.

Klik op de foto's voor een vergroting

De helm is na binnenkomst gecontroleerd op ongedierte. Er bleken oude spinsels van mottenlarven in het vilt van het binnenwerk te zitten. Deze zijn voorzichtig losgemaakt met een satéprikker en met de stofzuiger weggezogen. Daarna is de hele helm stofvrij gemaakt. Lichte roest is met zeer fijne staalwol weggeschuurd.

De metalen delen zijn ontvet met wasbenzine en met microkristalijne was ingewreven. De leren onderdelen van de helm zijn met Lederdressing behandeld om zo het vetgehalte van het leer enigszins te herstellen.