Militaria

 

Militaire objecten

In de collectie bevinden zich natuurlijk veel militaire voorwerpen. Naast de standaard uitgereikte uniformen en uitrustingsstukken zijn er ook veel documenten en persoonlijke items.

 

Het Nederlandse leger

Het Nederlandse leger tussen 1918 en 1940 was eenvoudig en onvoldoende uitgerust. De eenvoudige maar degelijke vormgeving spreken mij in het bijzonder aan. Binnen de collectie nemen de voorwerpen van het Nederlandse leger dan ook een voorname plaats in.

 

 

Voorwerpen van het Nederlandse leger. O.a. een gasmasker, een broodzak, een patroontas en een etensblik.

Het Nazi regime

In 1933 komt Hitler aan de macht en veranderd Duitsland in een dictatuur. Deze dictatuur zal aan vele miljoenen mensen het leven kosten. Zo worden er 6 miljoen Joden vermoord.

Al vanaf de oprichting Hitlers Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP) worden er tal van uniformen en voorwerpen gemaakt, die de Nazi ideologie moesten versterken. Er ontstaat een grote obsessie voor emblemen en symbolen van macht. Ten grondslag van deze ontwerpen liggen vaak voorwerpen of symbolen uit het verleden.

 

 

 

 

 

Voorwerpen van het Nazi regime. Sierlijke dolken en blinkende onderscheidingstekens vaak met symbolen uit het verleden. Zo is de bruine dolk geïnspireerd op een jachtdolk uit de 16e eeuw.

 

 

 

 

 

 

 

Jachtdolk uit de 16e eeuw.

Het Duitse leger

Het Duitse leger was na de Eerste Wereldoorlog opgeheven en er mocht alleen nog een politiemacht van 100.000 man zijn. Nadat Hitler aan de macht was gekomen werd de oorlogsproductie weer opgang gebracht. In razend tempo ontstond er een ultramodern aanvalsleger. Gedurende de gehele oorlog werden uniformen en uitrustingsstukken gemodificeerd. Vaak ter verbetering, maar later ook om materiaal en grondstoffen te besparen.

 

 

Voorwerpen van de Duitse Wehrmacht. O.a. een soldatenhelm model 1940 en een onderofficierspet van de Artillerie.

Het Engelse en Canadese leger.

De bevrijders van het merendeel van Nederland waren de Engelse en Canadese troepen. Het Engelse en Canadese leger hadden in grote lijnen dezelfde uitrusting. Met name het Canadese leger gebruikte veel materiaal dat in Engeland was gemaakt. Veel van deze voorwerpen bleven na de bevrijding in ons land achter en werden hergebruikt of als oorlogssouvenir bewaard.

 

 

Enkele van de vele Engels Canadese uitrustingsstukken. O.a. een soldatenhelm, een gasmaskertas en een bandelier voor mitrailleurmagazijnen.

Het Amerikaanse leger:

Vanaf 7 december 1941 nam Amerika ook deel aan de oorlog. In Amerika kwam een enorme oorlogsproductie opgang met een moderne uitstraling. Met name het zuiden van Nederland werd door Amerikaanse troepen bevrijd

 

Amerikaanse uitrustingsstukken. O.a. een officierspet, een opklapbare schep en een foedraal voor een pistool.

 

 

 

 

 

Begin van de pagina