Tussen crisis en oorlog
Tussen crisis en oorlog
Een oorlog is natuurlijk nooit zonder voorgeschiedenis. Vandaar dat ik ook voorwerpen uit de periode ervoor verzamel. Voorbeelden hiervan zijn de objecten met betrekking tot de opkomst van Nazi-Duitsland, Nederlandse politieke stromingen in het interbellum en het Nederlandse Leger gedurende die periode.

 

Soldaat mei 1940
 

Broche gebroken geweertje

Al vanaf het eerste moment dat ik verzamelde wilde ik graag een Nederlands soldatenuniform van rond de meidagen van 1940 hebben. De eenvoudige snit en de " gekke" beenwindsels hadden iets bijzonders. Het viel echter niet mee om dit te vinden. De familieleden en kennissen die destijds onder de wapenen waren geweest hadden zelf niets meer uit die tijd. Ik hoorde al snel dat alle "voormalige Rijksgoederen", zoals uniformen en uitrustingsstukken na de capitulatie aan bij de Duitse bezetter moesten worden ingeleverd. Deze hergebruikte hier haast alles van. Zo werden de uniformen o.a. vermaakt tot uniformen voor Duitse soldaten of vrijwilligers in Duitse dienst. Het werd dus lastig om een uniform in originele staat te vinden.

 

Nederlands soldatenuniform 1940

 

Niet gerestaureerde jas

 

Nederlands buitenmodel uniform

 

Er waren eigenlijk geen goede boeken voorhanden waarin stond hoe zo'n uniform er nu precies uitzag. Ik moest het vooral hebben van zwart/wit foto's. Beetje bij beetje kwam ik meer te weten. Ondertussen had ik al wel een zogenaamd buitenmodel uniform gevonden. Deze buitenmodel uniformen werden particulier aangeschaft en bleven daarom dan ook eigendom van de drager. Enkele jaren geleden heb ik dan toch nog een compleet manschappen uniform op de kop getikt. Samen met de uitrustingstukken die ik in de loop der jaren verzameld had, ontstond een complete Nederlandse soldaat 1940. De voorwerpen van het Nederlandse Leger tijdens het interbellum hebben nog steeds mijn bijzondere interesse.  
 

 

 

 

 

 

 

Diverse Nederlandse voorwerpen uit de mobilisatietijd